Tarta z cukinią

tarta6


Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować przepis na szybką tartę z cukinią.

tarta1

Potrzebne składniki na dwie osoby na naczynie żaroodporne o średnicy: 15cm – UWAGA: za pierwszym razem zjadłam sama całość – tak mi smakowało.
  • cukinia/bakłażan/kabaczek
  • 3, 4 sztuki pomidorów suszonych
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • pół ciasta francuskiego
  • mozarella (ok 100g – ale tu zostawiam “wolną” rękę – ja robię “na oko” – na tyle ile potrzebuję, ile chcę)
  • sól, pieprz i obowiązkowo TYMIANEK
tarta2
  • cukinię i ser trzemy na tarce
  • suszone pomidory kroimy
  • do szklanki wlewamy śmietanę + dodajemy jajko, sól, pieprz i tymianek
  • wszystkie składniki mieszamy ze sobą
tarta3
  • w naczyniu żaroodpornym o średnicy ok 15 cm – rozkładamy ciasto francuskie
  • układamy farsz z cukini
  • przykrywamy farsz ciastem, który wystawał poza naczynie żaroodporne
tarta4
  • pieczemy ok 20, 30 minut w temperaturze 180° - 200°.
tarta5

Smacznego!

Ponadto – chciałam Wam również pokazać sosy pesto z Lidla. Kiedyś u Kate's Beautyland czytałam przepis na pesto własnej domowej roboty, nie posiadam blendera niestety więc idę na łatwiznę i kupuję gotowe. Uwielbiam makaron z pesto a zwłaszcza z tym z pomidorów.

pesto

Komentarze

  1. Mniam, wygląda pysznie :) z przyjemnością wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda olaboga :) muszę zrobić :) jeszcze z gotowego ciasta francuskiego nigdy tarty nie robiłam, ale teraz mam mało czasu więc to dobre rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam. Muszę wypróbować ten przepis. Rodzinka będzie zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętaj tylko, że ja podawałam przepis na naczynie średnicy 15 cm - najedzą się tym góra dwie osoby - jak nie jedna - co u mnie zdarzyło się za pierwszym razem ;)
      jeśli chodzi o rodzinkę - proponowałabym wszystkie składniki pomnożyć razy dwa :)

      Usuń
  4. Pyszności! :) W sobotę piekłam tartę, ale na słodko, z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak się zastanawiam czy ich nie sprzedać :( noo, w końcu mogę dodawać duży format :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, muszę zrobić sobie w końcu pesto z makaronem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. już od kilku lat używam kobo ideal cover (chyba nigdzie nie ma podanego składu, więc nie wiem czy są w nim parabeny) i myślę, że będzie odpowiedni również dla skóry mieszanej. nie wysusza mojej skóry, nie zapycha ale niestety lubi podkreślać suche skórki i wchodzić w pory, dlatego konieczny jest peeling, robię go 3 razy w tygodniu. kiedyś kupiłam kilka próbek podkładów mineralnych z różnych firm, jednak żadna mi nie przypasowała (pomijając już to, że nie było odpowiedniego odcienia), więc dałam sobie spokój. może Tobie akurat będą odpowiadać, bo w składzie nie mają parabenów ani sls (btw, te drugie mogą wystąpić w podkładzie? :o to jest raczej dodawane do szamponów, żeli pod prysznic itp, aby się dobrze pieniły :p). innych polecić nie mogę, bo w sumie się nie interesowałam/używałam ale znalazłam coś takiego: http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=69574 i http://www.alinarose.pl/2013/06/jaki-podkad-dla-cery-mieszanej-tustej.html :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam tartę w prawie każdym wydaniu :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś próbowałam w/w warzyw i nie zachwyciły mojego podniebienia... Zaś Twoje danie wygląda smakowicie, chyba powinnam spróbować raz jeszcze.
    PS. A co się stało z "Czerwono mi"?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie sama też byłabym w stanie pochłonąć całość. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O tych pesto jeszcze nie miałam, bardzo apetyczny post :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję :)

Popularne posty